Monday, 2 June 2014
02:40 0

MESTI TENGOK! Jamil Khir Sahkan bahawa Tiada DNA babi dikesan dalam dua produk CadburyPada hari semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom membuat kenyataan gempar dengan mengesahkan tiada DNA babi dikesan dalam dua produk coklat Cadbury. Kes terdapat DNA babi dalam Cadbury ini sememangnya telah hangat diperkatakan dan di perdebatkan di dada dada akhbar serta media massa pada minggu lepas.

Keputusan tersebut dikeluarkan oleh Jabatan Kimia yang mengesahkan produk Cadbury Roasted Almond dan Cadbury Hazelnut bebas daripada DNA babi.

“Status penggantungan sijil halal Cadbury akan dibincang dan jika tiada halangan ia akan diberi semula.

"Namun sebelum sijil halal itu diberi semula, JAKIM akan melawat semula kilang Cadbury,” kata Jamil dalam satu sidang media pada Isnin.

Selain daripada dua produk tersebut, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) turut mengambil empat produk lain dalam aliran pemprosesan yang sama dan lima jenis bahan mentah yang berpotensi mengandungi unsur haiwan. Kepada saudara muslim di luar sana, berhati-hatilah dalam memilih makanan, jikalau was-was lebih elok kita tidak makan. Sekian

Sumber : astroawani


0 comments:

Post a Comment